O kryštalizácii medu
Každý pravý a nefalšovaný med časom
skryštalizuje a niektorý až tak, že na ňom
ohnete lyžičku. Kryštalizácia je
charakteristická pre čistý a prírodný med.
Je to zvrátiteľný proces a pri zahriatí na 40°C sa
vráti do svojej tekutej podoby.Najrýchlejšie
kryštalizuje pri teplote +12°C až +14°C.
Ak má nad +25°C, alebo pod +5°C, kryštalizácia
prebieha pomaly.
Prečo med pastovať?
Väčšina medov kryštalizuje už do niekoľkých dní Stále tekutý med Med po zohriatí nad 50°C kryštalizuje
až týždňov ,no pri agátovom je to niekoľko
mesiacov až rokov. Pastovanie je riadená
kryštalizácia. Pravidelným krátkym miešaním
medu dosiahneme obrusovanie a zmenšovanie
vznikajúcich kryštálikov, čím vznikne perleťová
pastovitá hmota, ktorá už nestvrdne a dá sa
natierať bez toho, aby sa med roztekal.
Napastovať med môžete aj svojpomocne doma
kúpov tekutého medu priamo od včelára
(nie z hypermarketov) a pravidelným miešaním
po dobu niekoľkych dní až týždňov
med napastujete.
veľmi pomaly alebo vôbec, čo je typické pre
veľkospracovateľov medu do hypermarketov,
ale z medu sa stane len tekuté a drahé
sladidlo so zvýšeným obsah HMF
(Hydroxymetylfurfural). Preto, ak vám
nevadí kryštalizácia kupujte tekutý med
priamo od overeného včelára alebo siahnite
rovno po pastovanom mede.