0918 872 309 | 0907 717 644

vcielkamija@gmail.com

včelie produkty




MED


Je produktom včelstva, ktorý včely vytvárajú z nektáru alebo medovice. Pretvárajú, kombinujú a obohatia ho výlučkami svojich žliaz, zahustia a uskladnia v plástoch. Jeho prirodzenou vlastnosťou je kryštalizácia. Tento proces býva laikmi často spojovaný s nekvalitnosťou medu , ale naopak je to známka jeho pravosti. Doba kryštalizácie sa pri druhoch medu líši. Je to zvrátiteľný proces – pri zahriatí na 40°C sa vráti do svojej tekutej podoby.





PEĽ


Peľ je najbohatší známy zdroj prospešných látok!!!

Je to najväčší antioxidant vyskytujúci sa v prírode.
Obsahuje viac bielkovín ako ktorýkoľvek živočíšny produkt.
Taktiež všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre organizmus, nukleové kyseliny, cukry, minerály, tuky, organické kyseliny, enzýmy,
vitamíny A , karotenoidy(β–karotén 20-krát viac ako mrkva ),
C, D, K, B komplex, rastové regulátory a významné množstvo prírodných antibiotík. Má významné liečivé účinky. Pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe je zaznamenaný nárast síl, výkonu a energie u tých, ktorí včelí peľ pravidelne konzumujú.





PROPOLIS


Takzvané prírodné antibiotikum je zmesou vosku a živíc, ktoré včely zbierajú z rastlín, obzvlášť z kvetných a listových pukov stromov a krov. Funguje ako ochrana úľu pred plesňami, baktériami alebo vírusmi. Je tvorený 34 liečivými látkami a má výrazné antibiotické účinky. Má dôležité využitie v medicíne. Napomáha s ochoreniami dýchacích ciest, s kožnými ochoreniami, pri tráviacich ťažkostiach, reumatizme a rôznych typoch bolestí. Z propolisu je tiež možné si vyrobiť takzvané propolisové preparáty, ako napríklad propolisovú tinktúru alebo propolisovú masť.





VOSK


Vo forme voskových šupiniek je vylučovaný žľaznatým epitelom včiel robotníc. Včelí vosk je plastická tvárna látka, ktorého viskozita a pevnosť sa menia spolu s teplotou a je to látka nerozpustná vo vode, obsahujúca viac ako 280 látok - uhľovodíky, alkylestery mastných kyselín, voľné kyseliny, proteíny. Má využitie vo farmácii a kozmetike, v priemysle ako impregnačná látka, výroba sviečok, náterové látky, štepárske vosky , elektronika, textil – batikovanie.





MEDOVÉ VIEČKA


Ide o voskové viečka medových buniek z plástov, ktoré sú zmesou medu, propolisu a vosku. Získavajú sa pri otváraní medových plástov. Sú bohaté na dezinfekčné látky, ktoré chránia med prírodným spôsobom pred vlhkosťou, baktériami a negatívnymi vplyvmi. Tieto dezinfekčné látky sa uvoľňujú pri žuvaní medových viečok, čím sú veľmi účinné pri nachladnutí a zápale v krku, pri paradentóze a zápale ďasien, taktiež napomáha pri tvorbe slín a žalúdočných štiav a mechanicky čistia zuby od zubného kameňa a nikotínového povlaku.





VČELÍ JED


Včelí jed nazývaný tiež apisin. Je to zložitá zmes rôznych chemických látok, ako sú bielkoviny, enzýmy, bioamíny, aminokyseliny, cukry, fosfolipidy a prchavé látky. Užitočnú vlastnosť má práve pre jeho protizápalové účinky a využitie pri liečbe artritíd, ďalej pri liečbe roztrúsenej sklerózy, epilepsie, chronickej bolesti a migrény. Najčastejšie sa priame pichnutie žihadiel aplikuje na končatiny chorého, čím sa úspešne lieči artritída, reumatizmus a reumatické zápaly, krvné zrazeniny a tiež astma a iné ochorenia spojené s hypertenziou.